Έφτασε η ώρα για να πραγματοποιήσετε τον περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ στο όχημά σας και αναρωτιέστε ποιες είναι οι ΚΤΕΟ τιμές; 

Ο τεχνικός έλεγχος οχημάτων, γνωστός και ως έλεγχος KTEΟ, έχει πολλαπλή σημασία για τη λειτουργία των οχημάτων και των υποσυστημάτων τους. Είναι ευρέως διαδεδομένο, ότι η διαδικασία του τεχνικού ελέγχου στα οχήματα μπορεί να διαγνώσει, έγκαιρα, πιθανά τεχνικά προβλήματα του οχήματος. Για αυτό, ο έλεγχος ΚΤΕΟ έχει καταστεί από τον νόμο, υποχρεωτικός για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων. 

Γενικότερα, η διαδικασία του ΚΤΕΟ ελέγχει, εάν το όχημα παραμένει αξιόπιστο, τόσο για την οδική ασφάλεια των επιβαινόντων, όσο και για το περιβάλλον.

Για όλα τα επιβατικά οχήματα Ι.Χ. και για τα φορτηγά (έως 3,5 τόνους), ο αρχικός έλεγχος ΚΤΕΟ πραγματοποιείται 4 χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της 1ης άδειας κυκλοφορίας τους. Στη συνέχεια, ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών < 3.5τ πραγματοποιείται ανά 2 έτη. 

Για τα βαρέα οχήματα (φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, λεωφορεία, συρμοί κ.λπ.) ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ πραγματοποιείται 1 χρόνο μετά από την ημερομηνία που εκδόθηκε η 1η άδεια του οχήματος. Στη συνέχεια είναι υποχρεωτικό να επαναλαμβάνεται τεχνικός έλεγχος κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των οχημάτων ταξί Δ.Χ.

Ωστόσο, κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί έλεγχο στο όχημά του, 3 εβδομάδες πριν από την οριζόμενη ημερομηνία και μέχρι 7 ημερολογιακές ημέρες μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος, παραλείψει να περάσει από ΚΤΕΟ, τότε ο έλεγχος θεωρείται εκπρόθεσμος. Σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί υποχρέωση του να καταβάλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου. 

Ποιο είναι το πρόστιμο αν χάσω την προθεσμία ΚΤΕΟ;

ΚΤΕΟ

Το κόστος για το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση εκπρόθεσμου ΚΤΕΟ διαφέρει, πρώτον, ανάλογα με την κατηγορία του κάθε οχήματος, και δεύτερον, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που είναι εκπρόθεσμο το όχημα.

Πιο συγκεκριμένα, το παράβολο για τα επιβατικά οχήματα, είναι στα 16€ για καθυστέρηση έως 30 ημέρες, στα 33€ για καθυστέρηση πάνω από 30 ημέρες που φτάνει και τους 6 μήνες, ενώ το πρόστιμο που καταβάλλεται για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τους 6 μήνες είναι στα 65€. 

Από την άλλη, το πρόστιμο για εκπρόθεσμο ΚΤΕΟ σε δίκυκλα οχήματα ξεκινάει από 10€ για καθυστέρηση έως 30 ημέρες. Αγγίζει τα 20€ για καθυστέρηση έως 6 μήνες και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών το παράβολο αυξάνεται στα 41€. 

Όσον αφορά τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, η τιμή του παραβόλου ξεκινάει από 20€ για καθυστέρηση έως 30 ημέρες. Αυξάνεται στα 39€ για διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες έως και 6 μήνες. Ωστόσο, αν ο έλεγχος ΚΤΕΟ έχει καθυστερήσει πάνω από 6 μήνες, το ποσό φτάνει τα 78€.

Πού μπορώ να πραγματοποιήσω έλεγχο ΚΤΕΟ; 

Ελεγχος κτεο

Ο υποχρεωτικός έλεγχος ΚΤΕΟ μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε Δημόσια Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου όσο και σε Ιδιωτικά. Η Autotechnik αποτελεί πιστοποιημένο Ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί βάσει ευρωπαϊκών προτύπων. Επιπλέον, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό της Autotechnik, κατέχει άριστη τεχνογνωσία, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη ασφάλεια στο όχημά σας. 

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος και ποιες είναι οι ΚΤΕΟ τιμές;

Κτεο

Ο τεχνικός έλεγχος που πραγματοποιεί το ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης – Autotechnik, περιλαμβάνει οπτικούς ελέγχους και ελέγχους σύγκλισης και απόκλισης οχημάτων. Επιπλέον, πραγματοποιεί ελέγχους στο σύστημα πέδησης (φρένα) και στο σύστημα ανάρτησης (αμορτισέρ). Ακόμα, ελέγχονται τόσο τα φώτα (σκόπευση, ένταση) όσο και οι ρύποι του κάθε οχήματος. Όσον αφορά την τιμή που απαιτείται, για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος ΚΤΕΟ, αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος του οχήματος. 

Μάθετε περισσότερα για τις τιμές του ΚΤΕΟ, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματός σας και ενημερωθείτε για το κόστος κάθε υπηρεσίας. Επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης του ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης – Autotechnik και το έμπειρο προσωπικό μας θα σας λύσει κάθε απορία! 

elGreek